Barion Pixel

Rólam

„Éld a múlt hagyományait ma!”

Kerékgyártó Emese Andrea vagyok. 1981-ben születtem Kolozsváron.

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok, de az élet mindig visszaterel a művészet felé.

Fontosak számomra a néprajz, néphagyományok, népszokások, gyökereink.

Gyermekkorom nagy részét egy kalotaszegi faluban töltöttem nagyszüleimnél. Részese voltam a paraszti lét mindennapjainak, amiben volt szénahordás bivalyszekérrel, sajtkészítés juhtejből, disznóvágás, kenyérsütés kemencében, templomba járás népviseletben, és még sorolhatnám…

Mamáéknál kézzel hímzett falvédőkkel, abroszokkal, fali tányérokkal, vetett ággyal és kézzel festett bútorokkal berendezett tiszta szoba is volt. Akkoriban ez olyan természetes volt. Ma már Kalotaszegen is kevés „tiszta szobát” találni.

Talán a szülőföldtől való korai elszakadás erősítette fel bennem a hova tartozás, a néphagyományaink szeretetének érzését.

A kedvenc témáim a festett templomkazetták, ezen belül (természetesen) a kalotaszegi tájegység a szívemhez legközelebb álló. Mint a kalotaszegi nagyírásos hímzés.

Szeretném, ha ezek a fontos értékek, motívumok nem vesznének el a mai modern világunkban.

Hiszem, hogy sikerül az általam festett dísztárgyak, bútorok és díszpárnák stílusát úgy kialakítanom, hogy azok megőrizzék a népies vonalukat, ugyanakkor egy modern enteriőrben is érvényesüljenek, harmóniával töltsék meg azt.

Küldetésemnek érzem, hogy megszerettessem a fiatalokkal a hagyományos népi festett bútorokat, hímzéseket, azok motívumait, modernebb formában, visszafogott színekkel.

Fontos számomra a hagyományőrzés, értékmentés, a múlt feledésbe merült mondanivalóit festett bútorokon, textileken átmenteni a jövő generációnak. A régi motívumok, szimbólumok a bútoraim, párnáim által tovább mesélhetnek.

Termékeim kézimunkával, magas hozzáadott értékkel készülnek a minőség jegyében. Tartós, egyedi, megismételhetetlen tárgyak megalkotása a célom.

Szeretném, ha munkám hozzájárulna az Ön lakásának harmóniájához, és hogy az általam festett, illetve hímzett tárgyak megtalálhassák méltó helyüket az Ön otthonában.

Kerékgyártó Emese Andrea